go adventure
o društvu     
odprave     
priprave     
tisk     
povezave     
fotogalerija     

stik     




   domov

   natisni

   zemljevid
iskalnik

   kolofon
13. etapa La Rioja - Cordoba

Cordoba je prizorišče znanega tradicionalnega WRC Relija po Argentini. Svetovno prvenstvo velja za makadamsko hitrostno dirko z zavitimi hitrimi odseki in stalno menjavo ritma po raznoliki pokrajini. Prebivalci so pripravljeni na taka tekmovanja, več je navijačev in še bolj so navdušeni.

V La Rioji smo preživeli mirno noč. Še pozno v večer smo imeli obiske iz Volkswagnovega tima. Pripravljajo se na zmago. Imajo dve ekipi na vrhu lestvice in naš prijatelj Zlatko je mehanik druge Miller-Pitchford. Če bosta še naprej tako dobro vozila, bo skupaj z njimi stal na podiumu v Buenos Airesu. Držimo pesti, da bomo imeli slovenca v zmagovalni ekipi..
Več večerov smo že tako skupaj sedeli in se pozno v noč pogovarjali. Iz prve roke zvemo dosti zanimivih tehničnih detajlov.


Zjutraj smo iz La Rioje prevozili 250km in skupaj z Michel in Ericom prečkali brzinec. Eric slovi kot najboljši fotograf Dakarjev. Vse znane publikacije in knjige nosijo njegovo ime. Vozili smo po ozki makadamski cesti, do katere smo se težko prebili. Nazaj ni bilo več mogoče in smo po progi, kjer vozijo WRC in je letos tudi del brzinca naših tekmovalcev, vozili 40km do kontrolne točke. Davida smo želeli pripeljati, da bi lahko posnel nekaj intervijujev s tekmovalci. Vozil je Branko in Toyoto tiščal do konca. Paziti smo morali, da nas naslednji tekmovalci ne bi ujeli in bi s tem lahko povzročili kakšno nesrečo. Tako početje sicer ni prepovedano, je pa nevarno za tekmovalce.... Michel nam je zaupala, da je letos v podobni situaciji vozila tudi v nasprotno smer ;)



Ko smo prišli do točke, kjer smo lahko ušli iz tekmovalne proge, je bilo zbranih več tisoč ljudi. Gneča je bila na obeh straneh ceste in anvomobili so bili na gosto parkirani na vsakem zavoju. Gledalci so navijali in slikali spektakel, ko smo za prvimi petimi motoristi na polno drveli za njimi.
Spet smo razdelili nekaj avtogramov :)


Do Cordobe je bila vožnja bolj mirna. Peljali smo se mimo letoviškega mesta San Fernando, ki velja za center WRC relija. Obvozili smo jezero, kjer so se namakali in s hladnim pivom hladili letoviščarji. V zraku je bila huda vročina in vlaga po včerajšnjem nalivu. Sonce je močno pritiskalo, mi pa smo se kuhali v Toyoti.



V bivaku smo pričakali Mirana. Dobro je vozil, vendar je naredil napako in med brzincem padel. Na desnem stegnu ima rano, ki pa ni huda. Zdravniki so ga že skrbno povili.
Dakar gosti odlične zdravnike, ki večina tekmovalcev oskrbijo na način, da so lahko naslednji dan že na brzincu.
Povedal je, da je bila etapa nevarna: "Tu so ravne makadamske ceste z visokimi škarpami, prepadi in zidovi ob strani. Ne smeš zgrešiti niti milimetra...
Ko sem pogledal na roadbook samo za desetino sekunde, sem bil z motorjem že na robu prepada. Potrebna je maksimalna zbranost.
Med prehitevanjem tekmovalca pred mano nisem bil zbran. Težko je prehitevati motoriste z močjo motorja enako tvoji. Naredil sem napako in padel"
.
Dobro jo je odnesel.



Zdaj Branko že pošilja nov paket fotografi in meni že močno kruli v želodcu. Gremo v menzo..

Asia Tmin   Asia-Tmin popotniški blog

Mišo Goriup   Mišo Goriup
  Malo drugačna potovanja

Miran Stanovnik   Miran Stanovnik
  puščavski lisjak

El Chott   El Chott
  Sahara Rallye de Tunisie