go adventure
o društvu     
odprave     
priprave     
tisk     
povezave     
fotogalerija     

stik     




   domov

   natisni

   zemljevid
iskalnik

   kolofon
planota Tassili N'Ajjer






Dan po nevihti je bil miren. Zjutraj smo neprespani zajtrkovali in nekaj kilomerov pred krajem In Amenas skrenili iz ceste do male oaze. Voda je bila topla. Sprali smo ves pesek iz sebe in se prijetno osvežili.



Hitreje kot smo se bližali kraju, hitreje se je pokrajina spreminjala. Puščavski pesek je zamenjal kamnit teren.
Pot proti jugu skozi In Amenas, Illizi in naprej na Dianet je bila edina za nas odprta in legalna varjanta. Cesta iz Hassi Messaoud 150km južno od kraja Touggourt do Illizi je krajša in zanimivejša, a je žal kot večina drugih cest zaprta zaradi vojaških problemov. Za tujce je vožnja in premikanje po deželi strogo omejeno med eno in drugo žandarsko kontrolo.



Do Illizija je bilo kar daleč, 100km pred krajem je čakala kontrola. Kljub dolgotrajnemu barantanju Mohameda z žandarji, nas  niso spustili naprej. Medtem smo natočili vodo, ki je bila zelo dobra, najboljša v tem delu. Povedali so nam, da take vode južneje ne dobimo več in smo zato napolnili vse posode.



Iskanje prostora za naše šotore se je izkazalo za dolgotrajno in naporno nalogo. Medtem, ko sem vodiču Mohamedu predlagal prostor, nas je on že vlekel na drugo mesto, češ, da je tisti dosti boljši in lepši. Za tistih nekaj ur spanja nam to res ni bilo pomembno.. Kmalu so prišli vojaki in se z Mohamedom skregali, da prostor, ki ga je predlagal ni primeren in so komando prevzeli sami. Dodelili so nam prostor, ki je bil še slabši. Šotore smo tako postavljali na kamnitem terenu.



Pozneje so nam iz vljudnosti prinesli večerjo. Meso, koščke njihove "pizze" in krompir, zelo prijazni.
Medtem, ko smo se odpravljali na počitek je iz čistega brezvetrja v hipu zapihalo tako močno, da nam je začelo odnašati šotore. Po 15 minutah držanja vse opreme se je veter hitro umiril in nas končno pustil mirno prespati noč.

Zjutraj se zgodaj začne promet na cestah, ker je ponoči vožnja prepovedana. V Illiziju nas je čakala  ponovna kontrola, ena večjih. Pobrali so nam potne liste in spet pustili dolgo čakati. V mestu smo šli malo po nakupih. Dobil sem lep zemljevid Alžirije in nekaj zanimivih knjig. Zamenjali smo še nekaj denarja in ker je bila ura že dve popoldan, smo se odločili za kosilo v restavraciji.




Vožnja čez visoko planoto Tassili N'Ajjer, ki je med najbolj zanimivimi pokrajinami v tem delu Afrike je bila enkratna. Črna pokrajina, sam kamen, brez enaga samega drevesa. Vzpenjali smo se čez prelaze na 1500m nadmorske višine, kjer so se odpirali čudoviti pogledi na doline tega nacionalnega parka.




Po spustu smo se ustavili v oazi, obkroženi s slamnatimi kočami in tam prespali. Celo noč so nas klali komarji..
Zdaj se odpravljamo do oaze Djanet. Do tja imamo še dobrih 300km.







Asia Tmin   Asia-Tmin popotniški blog

Mišo Goriup   Mišo Goriup
  Malo drugačna potovanja

Miran Stanovnik   Miran Stanovnik
  puščavski lisjak

El Chott   El Chott
  Sahara Rallye de Tunisie